Smart City: Inovativna rješenja za održivi razvoj gradova u Hrvatskoj

Inovativna rješenja za održivi razvoj gradova u Hrvatskoj: Smart city

  • 10/15/2019
  • inovacije
  • pametni gradovi
  • održivi razvoj
  • smart city

Impresionirani, puni ideja i inspiracije vratili smo se sa studijskog putovanja u okviru projekta "Bayern-Fit for Partnership" koji je organiziran uz financijsku potporu Bavarskog državnog ministarstva gospodarstva, regionalnog razvoja i energetike i agencije Bayern International. Projekt u Njemačkoj provodi tvrtka em&s GmbH, a u Hrvatskoj Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Putovanje je uključivalo prezetiranje novosti i primjera najbolje prakse u područjima e-mobilnost (električni automobili, autobusi i bicikli, uključujući infrastrukturu za punjenje električnih vozila),  rješenja na području javnog putničkog prijevoza, sustave upravljanja prometom (poboljšanje prometne situacije, upravljanje prostorom za parkiranje, smanjenje onečišćenja zraka, Park & Ride sustavi), informacijske i komunikacijske tehnologija/IT rješenja za projekte pametnih gradova te e-upravu/digitalizaciju javne uprave i to kroz zaštitu podataka i modernizaciju državnih institucija. 

Posjetili smo lokalne samouprave, institucije i tvrtke gdje smo imali priliku doživjeti primjere najbolje prakse u razvoju pametnih gradova i sela te sudjelovali na stručnim predavanjima i prezentacijama gdje smo, zajedno sa kolegama iz drugih gospodarskih sektora, stekli uvid u načine primjene suvremenih tehnologija na području pametnih gradova s naglaskom na e-mobilnost i e-usluge/digitalizacija javne uprave kako bismo razmijenili iskustva i razvili smjernice za realizaciju sličnih projekata u RH.

Development of this Web application was co-funded by the European Union, from the European Regional Development Fund. Read more about the project here.